Tabla zincata cutata – cum sa o folosesti corect

tabla zincata cutataChiar daca tabla zincata cutata este un material de constructii care nu rugineste datorita protectiei anticorozive pe care o are, realitatea nu este chiar asa. Daca este depozitata si prelucrata necorespunzator, tabla zincata cutata poate sa devina dintr-o investitie extraordinara, un esec total.
Tabla zincata cutata este in general utilizata pentru realizarea de acoperisuri, pereti exteriori si despartitori, diferite carcase pentru aparatura, sisteme de aer conditionat, deoarece prezinta o rezistenta foarte buna la actiunea apei, prafului si razelor de soare, in comparatie cu alte materiale de constructii.

Cand se poate distruge stratul de zinc ce protejeaza tabla zincata cutata?

In cazul in care, tabla zincata cutata este depozitata in aer liber, in pachete si intra intr-un mic contact cu apa de pe lateral, apa ce este provenita de la ploaie sau alte surse, exista posibiltiatea sa se declanseze efectul de electroliza inversa. Doar cativa stropi de ploaie care ajung intre foile de tabla zincata cutata sunt de ajuns pentru a declansa acest proces, iar din acel moment tabla este compromisa. Stratul de zinc ce protejeaza tabla se va desprinde usor, usor, aceasta transformandu-se intr-un praf gri. In cazul in care o sa folosesti tabla zincata cutata afectata, aceasta va rugini cam intr-un an de zile. Practci, va trebui sa o inlocuiesti, fapt ce necesita o cheltuiala in plus.

Este foarte important ca partea exterioara a foii de tabla zincata cutata sa arate foarte bine, deoarece aceasta nu a fost afectata de o alta foaie de tabla cu care sa declanseze efectul de electroliza inversa. Dupa ce prima foaie este data la o parte, atunci incep problemele. Daca un pachet cu foi de tabla zincata cutata a stat mai mult de 5 zile afara, in umezeala, mai multe ca sigur foile din interior au fost afectate.

De asemenea, nici depozitarea intr-un mediu inchis sau deschis cu diferenta foarte mare de temperatura intre zi si noapte nu este o solutie buna de protejare a foilor de tabla zincata cutata. Efectul de electroliza inversa se poate declansa si daca tabla este tinuta in aer liber si daca aceasta este depozitata intr-un spatiu cu diferente mari de temperatura intre zi si noapte.

Cum se depoziteaza corect tabla zincata cutata?

Este recomandat ca depozitarea tablei zincata cutate sa se faca pe paleti de lemn, in depozite ce au o buna ventilatie si in care nu sunt diferenta de temperatura mai mari de 10 grade Celsius intre zi si noapte. In cazul in care, trebuie sa depozitezi tabla afara, este foarte important sa o acoperi ermetic, mai ales pe lateral, in prima faza cu materiale care nu pot produce condens (precum hartia cerata sau material textil – prelata). Niciodata sa nu folosesti foi de plastic pentru ca acestea produc condens.

Cum sa tai tabla zincata cutata ca aceasta sa nu rugineasca?

In situatiile in care, tabla se debiteaza cu panza flex, oxyacetilena sau orice alta interventie mecanica asupra tablei zincate cutate care presupune incalzirea acesteia in zona respectiva de debitare, peste temperatura de topire a zincului (cca 600 de grade Celsius) va avea ca rezultat deteriorarea stratului de zinc din zona respectiva. Astfel, daca tabla zincata cutata este taiata cu flex sau cu autogen, pe zona taieturii respective, de-o parte si de cealalta a zonei de taiere, stratul de zinc se va topi distrugandu-se, iar in zona respectiva va aparea rugina, care, in timp se va extinde pe toata suprafata.

Tabla zincata cutata se poate retusa cu o vopsea ce are in compozitie un strat mare de zinc sau cu un strat de zinc protector, insa, si in acest caz tabla va rugi, deoarece doar acoperirea cu un strat uniform de zinc poate asigura o rezistenta de durata.

Pentru prelucrarea tablei zincate cutate este indicata sa se utilizeze scule si unelte care nu incalzesc tabla.