STUDIU: romanii vor cheltui intre 1.000 si 3.000 de lei de Craciun si Revelion

Odata cu scaderea temperaturilor, dispar si economiile facute de romani de-a lungul intregului an. Potrivit unui studiu, anul acesta romanii aloca un buget mediu total de 1.600 de lei cumparaturilor de Craciun si Revelion, iar locuitorii din mediul urban investesc o suma medie de 900 de lei in vacantele de iarna.

cat-cheltui-de-sarbatorile-de-iarna

Sarbatorile de iarna reprezinta cea mai frumoasa perioada din an, dar si cea mai costisitoare. Iata care sunt lucrurile pentru care romanii cheltuie cel mai mult cu ocazia Craciunului si a Revelionului.

  • Cumparaturile de Craciun. Raportat la alte perioade din an, consumul de carne de porc este mult mai mare in preajma sarbatorilor de iarna, romanii investind o suma substantiala de bani in achizitionarea unor cantitati mari de carne de porc si de vita. Alaturi de aceasta, cele mai achizitionate produse alimentare sunt fructele, dulciurile si bauturile alcoolice. Mai mult de o treime din bugetul familiilor, alocat pentru aceasta perioada, este investit in cumparaturile de Craciun.
  • Cadouri pentru cei dragi. Cel mai mult, romanii isi rasfata familia si prietenii cu daruri ce constau in produse electronice, parfumuri, haine si din nou, mancare. Aceasta din urma este frumos impachetata, rezultand un cos cu produse pentru Craciun, ce poate constitui cadoul perfect pentru rude. Aceste cosuri-cadouri pot fi oferite si colegilor de munca sau chiar sefului. Romanii aloca sume imense pentru cadourile de Craciun, iar in multe cazuri acestea depasesc suma investita in cumpararea mancarii si a bauturii.
  • Tinuta pentru Revelion. Femeile sunt cele care investesc cele mai multe resurse financiare in achizitionarea tinutei perfecte pentru noaptea dintre ani. Rochiile trebuie sa fie elegante, pretioase si sa apartina unor brand-uri renumite, motiv pentru care acestea pot ajunge la preturi exorbitante. Totusi, romancele nu fac compromisuri cand vine vorba de tinuta de Revelion, majoritatea fiind dispuse sa achite aproape orice suma pentru a avea un look impresionant in noaptea de Anul Nou.
  • Vacanta de iarna. Exceptand romanii care au venituri peste medie si opteaza pentru sejururi in Elvetia, sau alte destinatii turistice internationale, majoritatea persoanelor aleg sa petreaca cateva zile la munte, in Romania. Chiar si asa, o calatorie presupune costuri mari, insa romanii sunt gata sa si le asume, deoarece este o perioada din an prielnica pentru a pleca in vacanta cu familia, la munte.
  • Petrecerea de Revelion. Ca si masa de Craciun, si petrecerea de Revelion presupune cheltuieli pentru cumpararea alimentelor si a bauturilor. La acestea se mai adauga si costurile artificiilor si petardelor. Cei care vor sta acasa de Revelion anul acesta vor cheltui mult mai putini bani decat aceia care vor sarbatori trecerea dintre ani intr-un restaurant de lux sau intr-un club select.

Anul acesta, o mica parte dintre romani isi vor petrece sarbatorile de iarna in strainatate si vor cheltui sume substantiale, in vreme ce majoritatea romanilor vor incerca sa fie cumpatati in gestionarea finantelor de Craciun si Revelion. In sens contrar, acestia vor risca sa intampine dificultati financiare chiar la intrarea in noul an, lucru pe care toata lumea incearca sa-l evite.