Studiu: Companiile romanesti, mai profitabile decat multinationalele

Rasturnare de situatie: companiile romanesti sunt mai profitabile decat multinationalele! Afla cum isi cresc autohtonii capitalul!

Potrivit unui studiu realizat de Patronatul Investitorilor Autohtoni din Romania (PIAROM), firmele romanesti ar fi mai profitabile decat companiile multinationale. Analiza a fost efectuata luand in considerare datele economice din anul 2015.

Statisticile arata ca in 2015, firmele romanesti au avut o rata a profitabilitatii de 7,2%, in vreme ce companiile straine au avut pierderi nete de 18 miliarde de lei. Firmele cu capital strain au avut un raport de 1,5% intre rezultatul net si cifra de afaceri.soft contabilitate

Se pare ca aceasta tendinta continua, iar autohtonii continua sa domine multinationalele in ceea ce priveste profitabilitatea afacerilor. Insa ce anume se afla la baza acestor diferente? Cu alte cuvinte, cum reusesc firmele romanesti sa creasca profitabilitatea afacerilor? Iata cateva dintre strategiile pe care le adopta managerii, dar si unul dintre cele mai cautate programe de contabilitate, la http://www.bsgroup.ro/solutii/erp/program-contabilitate/, compania care si-a dedicat activitatea gasirii de solutii eficiente pentru cei care isi doresc sa aiba o afacere de succes.

  • Reducerea costurilor de operare. Un prim pas catre cresterea cifrei de afaceri este reducerea costurilor de operare. Firmele romanesti angajeaza mai putini oameni, insa acestia detin un set complet de abilitati, fiind mult mai eficienti in munca. Totodata, companiile investesc in soft-uri si programe care sa simplifice task-urile angajatilor. De pilda, acestia folosesc aplicatii de tip ERP, care au module integrate de contabilitate, HR, productie, trezorerie si asa mai departe. Cu ajutorul aplicatiei, munca angajatilor se diminueaza considerabil, deoarece acele module centralizeaza toate datele provenite din activitatea firmei si faciliteaza realizarea de rapoarte si luarea deciziilor de business. Astfel, angajatii se pot axa pe efectuarea altor task-uri si pot investi in aspecte cu importanta mai mare, imbunatatind activitatea firmei si contribuind la cresterea profitabilitatii acesteia. Gasiti un soft de contabilitate la bsgroup.ro, dar si alte instrumente utile.

  • Promovarea online. Strategiile de promovare online a serviciilor sau produselor sunt metode eficiente si ieftine de a creste vizibilitatea unui brand si in consecinta, vanzarile. Firmele care inteleg acest lucru angajeaza specialisti in digital marketing, care pot creste popularitatea afacerii, atragand noi segmente de piata si generand mai multe vanzari.

  • Numarul de angajati si coeziunea. Multinationalele angajeaza sute, daca nu chiar mii de oameni, in vreme ce firmele romanesti functioneaza intr-un regim restrans, limitandu-se la un numar maxim de 50 de angajati. Desi volumul de munca este mai mare, raportat la fiecare angajat in parte, cresterea afacerii este mult mai rapida, deoarece stilul de munca este mult mai dinamic, iar coeziunea grupului contribuie la obtinerea unor rezultate favorabile, intr-un interval de timp relativ scurt. Intr-un grup restrans, informatia circula mai repede de la un angajat la altul, sedintele se fac ad-hoc, iar deciziile se iau spontan. Acest lucru ajuta la bunul mers al afacerii, iar angajtii si conducerea pot reactiona mai rapid la schimbari, adaptandu-se mult mai usor.

companii romanesti

  • Prezenta in mediul online. Managerii trebuie sa tina cont de experienta utilizatorului atunci cand navigheaza pe site-ul companiei. Daca este vorba de un magazin online, site-ul trebuie sa ofere utilizatorilor o modalitate simpla si eficienta prin care acestia sa plaseze o comanda. Design-ul site-ului trebuie sa fie user friendly, sa ajute vizitatorii sa navigheze cu usurinta. Sunt incurajate pozele de dimensiuni mari, fonturile mari si butoanele care indeamna utilizatorul sa faca o actiune. Daca vizitatorii site-ului sunt multumiti de toate aceste lucruri, ei vor prefera sa cumpere produse de la voi, si nu de la competitie.

In mare parte, acestea sunt aspectele pe care firmele romanesti se concentreaza mai mult, spre deosebire de multinationale. Astfel, ne putem explica de ce autohtonii au afaceri mai profitabile, in vreme ce firmele cu capital strain incep sa piarda la acest capitol.