Sfaturi legate de plasa sudata de la Mesteru Manole

Legat de transport, este foarte important ca pe parcursul acestuia plasa sudata sa nu sufere deformari si sa nu se degradeze de la depozit si pana in santier. Astfel, pentru a preveni aceste lucruri, plasa sudata trebuie asezata cu mare grija un transportor, urmand ca apoi sa fie descarcata cu aceeasi grija.
plasa sudataDepozitarea plasei sudate trebuie sa se efectueze cat mai aproape posibil de locul de utilizare, pentru a reduce cat mai mult cu putinta numarul de manipulari, eliminand astfel riscul de deformare. Plasa sudata nu trebuie sa fie depozitata pe pamant pentru ca va rugini. De asemenea, pentru a evita murdarirea si coordarea plasei sudate, nu trebuie ca aceasta sa fie asezata direct pe pamant. Aceasta trebuie depozitata pe paleti de lemn sau pe o suprafata betonata.

Asezarea plaselor sudate trebuie sa se faca intotdeauna pe orizontala, asezarea acestora pe verticala se face doar atunci cand aceasta este sigura posibilitate.
Inainte sa fie utilizata, plasa sudata trebuie verificata cu atentie. Daca prezinta degradari sau deformari peste anumite limite, dar si in cazul in care exista noduri nesudate corect ale ultimelor doua bare transversale care depasesc un numar de 5% din numarul total al nodurilor, plasa respectiva nu se poate utiliza. Inainte de folosirea propriu-zisa, plasa sudata trebuie curatata de eventualele semne de murdarie, grasime, rugima, vopsea etc.

Cum se betoneaza corect plasa sudata?

In general, in functie de ordinele inginerului structurist, plasa sudata fie se poate prinde direct pe peretele ce urmeaza sa fie armat, utilizand dibluri ce sunt introduse in peretele respectiv, fie se departeaza de aceste utilizand distantieri din plastic, pentru a putea permite adaugarea unui strat mai gros de beton.

In ambele situatii, inainte de procesul de betonare, peretele trebuie udat din abundenta, in cateva reprize. Betonarea propriu-zisa se va incepe de jos executandu-se continuu si uniform pana la terminarea procesului.

Cum se indoaie corect plasa sudata?

Este o regula simpla, la procesul de indoire, nodurile trebuie intotdeauna sa se regaseasca pe partea interioara a indoiturii si in afara zonei curbe. Trebuie sa se urmareasca ca distanta dintre sectiune respectiva unde incepe indoitura si axul nodului cel mai apropiat sa fie de cel putin 2,5 x D, unde D este diametrul barelor de rezistenta. Este permisa o derogare de la aceasta regula, doar in cazul barelor plasei sudate ce are diametrul de cel mult 8 mm. In aceasta situatia, plasa sudata se poate indoi cu nodurile la exterior si nu mai trebuie sa se tina cont de distanta mentionata mai sus, dar trebuie respectata conditia ca raza de curbura sa fie de cel putin 3 x D.