SFÂNTA SARA ȘI DEPORTAREA ROMILOR ÎN TRANSNISTRIA

BRAILA, 22 mai 2012

ÃŽn luna mai 2012, Unitatea culturală a Centrului de Incluziune Socială pentru Persoanele de Etnie Romă – Regiunea Sud-Est, desfășoară în cadrul proiectului “Crearea ÅŸi funcÅ£ionarea structurilor de asistenţă axate pe ocuparea forÅ£ei de muncă – Centre de incluziune socială pentru persoanele de etnie romă”, ID 62509, proiect cofinanÅ£at din Fondul Social European prin Programul OperaÅ£ional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritară 6 – Promovarea incluziunii sociale, domeniul major de intervenÅ£ie 6.2 – ÃŽmbunătăţirea accesului ÅŸi participării grupurilor vulnerabile pe piaÅ£a muncii, beneficiar AsociaÈ›ia Pakiv România, două activități culturale: ”Sfânta Sara – protectoarea religioasă a romilor” È™i ”Ziua deportării romilor în Transnistria”.

Prima activitate culturală marchează începutul pelerinajului Sfintei Sara, organizat în fiecare an la 24 mai în portul Les Saintes Maries de la Mer din sudul FranÈ›ei. Cu această ocazie, timp de două zile, în biserica oraÈ™ului, casa statuetei Sara –la – Kali (Sfânta Sara, Fecioara Neagră) au loc procesiuni ÅŸi slujbe la care participă romi din toate părÈ›ile Europei.

A doua activitate culturală, comemorează 70 de ani de la decizia administrativă din 31 mai 1942, privind deportarea unui numar aproximativ de 25.000 de romi din România în Transnistria. Datorită condiţiilor de existenţă foarte dure din locurile de deportare, îndeosebi datorită foametei, frigului şi bolilor, circa 11 000 dintre deportaţi au murit. Supravieţuitorii s-au întors în ţară, în primăvara anului 1944, o dată cu retragerea din Transnistria a Armatei şi autorităţilor române.

În acest context, Unitatea culturală a Centrului de Incluziune Socială pentru Persoanele de Etnie Romă – Regiunea Sud-Est, invită persoanele interesate, să descopere începuturile creștinismului european al romilor și elementele marcante ale istoriei poporului rom în spațiul românesc, la sediul CISPER SE din strada Danubiului nr.4, în zilele de 25 și 31 mai 2012, între orele 9.00-17.00, unde vor avea loc prezentări de materiale informative, fotografii și filme documentare specifice evenimentelor marcate.

Informaţii suplimentare:

Asociaţia Pakiv România

Sucursala Brăila

Telefon: 0239 610 621

Web: www.cis-rom.ro

E-mail: cispersudest@yahoo.com

Mardale-Ilie Cristian

Responsabil evenimente şi conferinţe

E-mail: mardale_cristian@yahoo.com