Sf Ioan Gura de aur, un sfant important

Se spune ca Sf Ioan Gura de Aur s-a nascut in anul 344, in Antiohia, Tatal sau se numea Secundus si era general.

Familia Sf Ioan Gura de Aur era o familie de crestini. Sfantul Ioan Gura de Aur a avut parte de o educatie aleasa.

Sf Ioan Gura de Aur stia foarte bine doctrina crestina si se spune despre el ca a fost foarte preocupat de problemele morale.

Sfantul Iona Gura de Aur a fost si predicator

Sfantul Ioan Gura de Aur a fost si predicator, fiind considerat cel dintai dintre predicatori. Sf Ioan Gura de Aur avea un glas calm, niciodata nu ridica tonul si se facea foarte bine inteles.

Sf  Ioan Gură de Aur s-a nascut undeva  intre anii 344 – 354, in Antiohia, intr-o familie de crestini.

Tatal lui Sf Ioan Gura de Aur se numea Secundus, si era unul dintre generalii Orientului. Mama sa, pe numele ei Antuza, provenea din una dintre cele mai ilustre familii ale Antiohiei.

Sf Ioan Gura de Aur, ramas orfan de tata

Sf Ioan Gura de Aur a ramas de mic copil orfan de tata. Mama sa, desi a ramas vaduva de tanara, a avut insa grija sa il creasca pe cel care a devenit Sf Ioan Gura de Aur cu foarte multa dragoste, atentie si oferindu-i educatia de care acesta avea nevoie. Norocul acesteia a fost ca avea o mostenire importanta de la parinti, deci a avut din ce sa ii ofere copilului o educatie aleasa.

Astfel,  Ioan l-a avut profesor pe cel mai vestit orator al vremii, Libaniu, dar si pe Andragatie filosoful. Educatia in spirit crestin a primit-o in familie, dar si de la Meletie, episcopul Antiohiei, care l-a si botezat.
O curiozitate despre Sfantul Ioan Gura de Aur este aceea ca acesta a fost pentru o scurta vreme avocat. Sfantul Ioan Gura de Aur a ocupat si functia de Episcop al Constantinopolului.

Una din vorbele intelepte ale acestuia spune asa: “Nu crezi ca va fi o casnicie reusita daca sotii si-au pastrat amandoi fecioria? In primul rand sotia devine mult mai inteleapta, la fel si tanarul ei sot. Nu crezi ca iubirea lor va fi, inainte de toate, curata? Cel mai important lucru, insa, este acesta: Dumnezeu va fi mult mai indurator cu ei si va coplesi casnicia lor cu binecuvantari nenumarate”.