Primele drumuri ale pianului călător

Pianul călător, al doilea turneu extraordinar al pianistului Horia Mihail, programat între 21 mai şi 30 iunie 2012, a început printr-o primă călătorie în Transilvania la Mediaş – oraşul în care anul trecut Societatea Română de Radiodifuziune a adus un pian de concert performant –, Dumbrăveni şi Sighişoara.

Prezenţa acestui pian, timp de un an, într-un oraş cu apetit pentru muzica clasică, dar în care nu exista posibilitatea achiziţionării unui instrument performant, a adus un nou puls în viaţa sa culturală, cei prezenţi la concertul inaugural al ediţiei a II-a vorbind la superlativ despre această idee : ”Indiscutabil este un plus!” spunea un spectator ”…aş spune chiar un magnet care a atras oameni în sala Traube. Sunt entuziasmat că la un an după ce pianul a fost lăsat la Mediaş, Horia Mihail s-a întors şi a pornit în al doilea său turneu tot de aici”.

O altă spectatoare remarca: ”Prezenţa acestui pian a fost benefică pentru oraş, pentru cei care au avut şansa să cânte pe el, pentru cei care au avut şansa să participe la astfel de concerte. Este o bucurie faptul că putem avea acest instrument în continuare şi felicit Radio România Cultural şi asociaţia culturală Accendo pentru idee.”

După Mediaş, Horia Mihail si Pianul Călător au concertat la Dumbrăveni, în Biserica Armenească şi la Sighişoara, în Casa de Cultură. Au fost trei concerte consecutive, trei zile intense care l-au pregatit pe Horia Mihail pentru urmatoarele oraşe pe care le are de vizitat:

”Oricât de multe concerte aş avea de susţinut în acest turneu, din fericire nu intervine rutina, pentru că fiecare seară este specială în felul ei. Publicul asistă la un spectacol viu, iar eu încerc să le prezint de fiecare dată o poveste interesantă şi incitantă. Imi doresc ca publicul din următoarele oraşe pe care le voi vizita să fie cel puţin la fel de entuziast şi entuziasmant precum cel al primelor trei concerte” a declarat Horia Mihail.

Turneul Pianul Călător continuă cu recitaluri şi concerte în alte 16 oraşe din România (cărora li se va adăuga un post scriptum la Chişinău, pe 11 iulie, la festivalul internaţional „Nopţi pianistice”). În următoarea lună, pianistul Horia Mihail va străbate ţara de la nord la sud şi de la est la vest, ajungând de la Baia Mare la Caracal şi de la Mamaia la Sânnicolau Mare. Pianul călător îl va însoţi în călătoria către unele dintre aceste oraşe şi anume către acelea în care nu există piane de concert performante, care să permită susţinerea unor astfel de evenimente.

În data de 30 iunie, în oraşul în care s-a născut celebrul compozitor Bela Bartok, cel de-al doilea pian călător, un Bluthner de concert pus la dispoziţie de Societatea Română de Radiodifuziune pentru acest proiect gândit pe o durată de trei ani, iniţiat şi organizat de Radio România Cultural şi asociaţia culturală Accendo – va fi pus la dispoziţia comunităţii locale din Sânnicolau Mare.

Prima ediţie a acestui turneu a avut loc în aprilie 2011 în 12 oraşe din ţară şi a marcat împlinirea a 200 de ani de la naşterea lui Franz Liszt, fiind realizat după exemplul turneului susţinut de celebrul pianist şi compozitor romantic între  anii 1846 şi 1847 în Ţările Române.

Al doilea turneu Pianul călător îi oferă lui Horia Mihail bucuria de a repeta această experienţă, la o nouă anvergură, cu un program dens şi incitant, cu recitaluri şi concerte cu orchestra. Traseul lui va putea fi urmărit pe www.pianulcalator.ro sau pe frecvenţele posturilor publice de radio.

Următoarele evenimente vor avea loc pe 27 mai, la Sala Reduta din Braşov şi pe 31 mai, la Târgu Mureş, la Palatul culturii, unde Horia Mihail va cânta Rapsodia pentru pian şi orchestră de Rachmaninov, alături de Orchestra Filarmonicii Târgu Mureş, dirijor Alexandros Myrat.

Itinerar Pianul Călător 2012

MediaÅŸ 21 mai Sala Traube

Dumbrăveni 22 mai Catedrala Armenească

Sighişoara 23 mai Casa de cultură

 

Mamaia 17 iunie Radio Vacanţa

Buzău 18 iunie Teatrul George Ciprian

FocÅŸani 19 iunie Teatrul Dramatic

Roman 20 iunie Casa de cultură

 

Caracal 26 iunie Teatrul Dramatic

Sânnicolau Mare 30 iunie Casa de cultură

 

Itinerar Recitaluri 2012

 

BraÅŸov 27 mai Sala Centrului Cultural Reduta

Oradea 2 iunie Sala Filarmonicii

Baia Mare 3 iunie Sala de concerte Rotary a Liceului de Artă Baia Mare

Cluj-Napoca 5 iunie Opera Maghiară

Piteşti 8 iunie Casa de cultură a sindicatelor

BucureÅŸti 12 iunie Sala Radio

Iaşi 24 iunie Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu”

 

Itinerar Concerte cu orchestra 2012

 

Târgu Mureş 31 mai Palatul Culturii

Orchestra Filarmonicii Târgu Mureş, dirijor Alexandros Myrat

 

BraÅŸov 7 iunie Cercul Militar

Orchestra Filarmonicii Braşov, dirijor Bogdan Chiroşcă

 

BucureÅŸti 15 iunie Sala Radio

Orchestra Naţională Radio, dirjor JinWang

 

Bacău 22 iunie Ateneu

Orchestra Filarmonicii Bacău, dirijor Ovidiu Bălan

 

TimiÅŸoara 28 iunie Sala Capitol

Orchestra Filarmonicii ”Banatul” Timişoara, dirijor Gheorghe Costin

 

Chişinău 11 iulie Sala cu orgă

Orchestra de cameră a Moldovei, dirijor Valentin Doni

 

Organizatori: Radio România Cultural şi Accendo

Eveniment susţinut de : Radio România.

Partener oficial: Volkswagen

Sponsori: Revalid, JTI, BCR

Coproducător: Radio România Regional şi TVR 3

Parteneri: Societatea de muzică veche, Athenee Palace Hilton, Nissa, AdeGas Oil, Hotel Pantex

Parteneri media : Money Channel, Radio România Actualităţi, Radio România Muzical, Sapte Seri, Observator Cultural, BeWhere, Cultura, artactmagazine, agentia de carte.ro, liternet, crazydeal, Romania libera, Accente, Style Report, Cocor, Cocor Media Channel, AdEvolution

Parteneri culturali: Direcţia Formaţii Muzicale Radio România, Fundaţia Stefan Ludwig Roth din Mediaş, Catedrala Armenească din Dumbrăveni, Casa de cultură din Sighişoara, Filarmonica de stat din Braşov, Filarmonica de stat din Tg. Mureş, Filarmonica de stat din Oradea, Liceul de muzică din Baia Mare, Opera Maghiară din Cluj, Filarmonica de stat din Piteşti, Radio Constanţa, Teatrul „George Ciprian” din Buzău, Teatrul dramatic din Focşani, Casa de cultură din Roman, Filarmonica de stat din Bacău, Biblioteca centrală universitară „Mihai Eminescu” din Iaşi. Centrul Cultural „Radu Şerban” – Caracal, Teatrul „Ştefan Iordache” Caracal, Filarmonica de stat din Timişoara, Casa de cultură din Sânnicolau Mare, Asociaţia culturală Pro Bartok din Sânnicolau Mare, Primăria din Sânnicolau Mare