POZITIA OFICIULUI NATIONAL DE MEDIERE PRIVIND INFIINTAREA LA SIBIU A ,,STABORULUI TIGANESC”

Oficiul National de Mediere, asociatie reprezentativa a mediatorilor autorizati la nivel national, face urmatoarele precizari referitor la infiintarea, la Sibiu, a ,,Staborului Tiganesc” :

Analizand evenimentul in sine si declaratiile aparute in presa, ale D-omnilor Florin Cioaba si Dorin Cioaba referitoare la infiintarea unui stabor tiganesc, format din mai multi jurati, care incearca sa medieze conflictele aparute la nivelul etniei, aratand in declaratiile domniilor lor ca, acest stabor nu este o institutie paralela cu cele late institutii din domeniu ale statului roman, fiind mai de graba o ,,comisie de mediere”, constatam ca infiintarea acestei entitati incalca principiile fundamentale de drept din Romania, iar etnia rromilor incearca sa se situieze deasupra tuturor romanilor, sfidand  Constitutia si incerca de asemenea, sa se situieze deasupra legilor care guverneaza organizarea judecatoreasca si institutia medierii.

Din punct de vedere legal, infiintarea unor astfel de instante sau comisii de mediere, cum incearca sa le numeasca initiatorii, constituie infractiune.

Oficiul National de Mediere considera ca inadmisibil intr-un stat de drept, crearea unor instante sau comisii de mediere, paralele cu cele deja infiintate prin legi organice.

In Romania, ca stat de drept, nimeni nu se poate sustrage judecatii, invocand o instanta proprie. Acele sfaturi batranesti au functionat cat timp nu a existat legea scrisa.

Cutuma, pe care initiatorii staborului tiganesc o invocă, nu a fost niciodata izvor de drept in Romania.

Este inadmisibil ca intr-un stat de drept sa avem doua sisteme cu atributii judecatoresti sau de mediere, unul al statului si altul al unei etnii.

Staborul tiganesc, in opinia  Oficiului National de Mediere, nu are relevanta in fata instantelor de judecata si nu poate fi recunoscut.

Aceasta institutie de “justitie paralela” sau oricare alta, nu poate fi luat in considerare.

Chiar daca comunitatea rroma a avut acest tip de justitie paralela, in Romania, noi avem de discutat in cadrul actual, legal, doar pe baza a ceea ce ne spune constitutia, legea de organizare judecatoreasca si legea medierii.

Aceasta entitate, numita stabor, nu poate fi o solutie europeana”, mai degraba constituie un loc in care se savarsesc, tainuiesc, favorizeaza si se ascund savarsirea de fapte anti sociale.

Art.12 alin 4 si 5 din L 192/2006 cu privire la mediere, modificata prin L 370/2009 prevede:

(4) Profesia de mediator se exercită numai de către persoana care a dobândit calitatea de mediator autorizat, în condiţiile prezentei legi.

(5) Exercitarea profesiei de mediator de către persoane care nu au dobândit calitatea de mediator autorizat, în condiţiile prezentei legi, constituie infracţiune şi se sancţionează potrivit legii penale.

De aceea, Oficiul National de Mediere face apel la Ministerul Justitiei, Ministerul Public, Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul de Interne etc, sa se auto sesizeze in acest caz unic, pana ce Romania nu va fi cuprinsa de astfel de entitati paralele cu auto atibuire a unor sarcini ce revin institutiiilor infiintate prin lege.

Tot odata, Oficiul National de Mediere, in numele tuturor mediatorilor autorizati impune Consiliului de mediere, ca fiind singura institutie abilitata cu organizarea, autorizarea si controlul legalitatii desfasurarii activitatii de mediere in Romania, sa ia pozitie impotriva acestui gen de activitati ilegale si de practicare a activitatii de mediere de catre persoane neautorizate.

Exista suficiente probe oferite de presa, televiziuni si posturi de radio, incat Consiliul de mediere sa poata incrimina intr-o sesizare adresata parchetului Sibiu, initiatorii acesti gen ilegal de mediere.

Oficiul National de Mediere solicita in mod expres, Consiliului de mediere sa dea publicitatii, pana in data de 15.03.2010, masurile intreprinse in vederea eradicarii acestui gen de institutie.

Consiliul de mediere are obligatia legala de a intervenii in apararea prestigiului profesiei de mediator si apararea intereselor mediatorilor autorizati.

Oficiul National de Mediere
BucurestiI – Bd-ul Chisinau nr.8 bl. M2, sector 2
– mobil: (+4) 0744750036 / (+4) 0725670160