PÂRG – Sărbătoarea Fructelor Tradiționale la Dumbrăveni

Asociația Educațional Ecologică Ecotransilvania, organizează în data de 4 Octombrie, un eveniment ce sărbătorește livezile și produsele tradiționale românești, în localitatea Dumbrăveni, județul Sibiu. PÂRG – Târgul fructelor tradiționale se află la prima ediție și este organizat în cadrul proiectului denumit „Conservarea livezilor extensive si a soiurilor pomicole locale – elemente cheie ale peisajului tradițional din Transilvania”.

Proiectul ce tratează problema abandonului livezilor tradiționale își propune să ajute la conservarea acestora și a soiurilor de fructe tradiționale din zona Sighișoara, Mediaș, Dumbrăveni. Astfel, după finalizarea activităților de teren, de recoltare a fructelor și după întrevederea cu celelalte inițiative civice care recunosc importanța conservării livezilor, urmează un eveniment în care aceste cunoștințe se pot transmite întregii comunități. Târgul Fructelor Tradiționale este un eveniment organizat pentru promovarea practicilor corecte de întreținere a livezilor, precum și practicile de prelucrare și conservare a soiurilor și varietăților locale de fructe. Mai mult decât atât, prin această Sărbătoare se încearcă mobilizarea comunității în jurul modalităților corecte de întreținere a livezilor tradiționale și educarea localnicilor pentru a reduce numărul abandonului acestora.

„PÂRG-ul a fost gândit ca o zi de sărbătoare dar și o zi de  transmitere a meșteșugurilor și practicilor tradiționale întregii comunități. Programul sărbătorii începe la ora 12:00 cu vizitarea standurilor producătorilor locali; el va include degustări de fructe și produse derivate din soiuri tradiționale, concursuri cu tematica tradițională, demonstrații de tehnici și meșteșuguri relevante. Vizitatorii vor avea ocazia să primească sfaturi și informații de la persoane avizate care investesc multă pasiune în munca lor cu livezile sau produsele derivate acestora. Mai mult, ei pot să se bucure de activitățile tematice, iar în finalul zilei de muzica unor artiști și interpreți de muzică populară și ușoară, invitat special fiind chiar Dinu Iancu Sălîăjanu.„ afirmă Minodora Holban, manager de proiect. Această activitate are ca obiectiv promovarea practicilor și a produselor tradiționale realizate din soiuri locale de fructe, într-o manieră plăcută și atractivă pentru localnicii din zonă.

Aria de desfășurarea a proiectului cuprinde siturile Natura 2000, rețeaua europeană de arii protejate,  din Sighișoara, Târnava Mare și Mediaș. Constituită în 1992 pe baza unei directive a Uniunii Europene, Natura 2000 este o rețea europeană de arii protejate, care cuprinde specii sălbatice și habitate naturale de interes comunitar. Administrarea siturilor din rețeaua Natura 2000 contribuie la conservarea habitatelor și a speciilor de plante și animale vulnerabile, dar, în egală măsură, și la dezvoltarea socio-economică durabilă a zonei protejate.

Asociația Educațional Ecologică Ecotransilvania a fost înființată în anul 2004 de un grup de tineri ecologi din Sighișoara, pasionați de ocrotirea valorilor naturale deosebite ale României – în special din interiorul arcului carpatic. Echipa Ecotransilvania, membră și a rețelei Wetlands Link International, numără trei doctori în biologie și doi doctoranzi ce studiază impactul antropic asupra biodiversității și, în special, relația dintre modurile de utilizare ale terenurilor și diversitatea organismelor vegetale și animale.

 

Persoana de contact:

Minodora Holban

Manager Proiect

Tel. 0728954230

Email: minodora.holban@gmail.com