Noua taxa auto impulsioneaza importurile de masini second hand

Taxa auto intrata in vigoare in luna ianuarie 2012, ce prevede reducerea acesteia cu pana la 25%, este mult mai atractiva romanilor comparativ cu taxa auto din 2011, fapt reflectat in cresterea importurilor de masini second hand.

Numarul de masini second hand inmatriculate pentru prima data in Romania a crescut cu 32% in primele patru luni ale anului in curs ajungand la 46.620 de unitati, de la 35.400 de unitati inregistrate in aceeasi perioada a anului trecut. Numarul reinmatricularilor a scazut cu 19%, de la 128.930 de unitati in 2011 la 104.450 de unitati anul acesta, conform datelor oficiale ale politiei.

In luna aprilie 2012 s-au inmatriculat pentru prima data in Romania 11.320 de unitati, cu mult peste cele 3.960 de unitati inscrise in circulatie in aprilie 2011, cea mai slaba luna din an, conform statis¬ti¬cilor Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor.

Inmatricularile de autoturisme noi au inre¬gistrat o crestere de 24% in primul trimestru din 2012 comparativ cu perioada similara a anului trecut, ajungand la 18.270 de unitati, crestere sustinuta si de prima luna a programului “Rabla”.

“Reducerea taxei de poluare cu pana la 25% la inceputul acestui an justifica influenta directa asupra numarului ridicat de importuri de masini rulate si implicit cresterea numarului de masini inmatriculate pentru prima data in Romania, in primele patru luni ale anului in curs”, a declarat Bogdan Axinia, General Manager Auto.ro.

Volkswagen este lider pe piata auto second hand in primul trimestru din acest an, cu 27% mai multe masini inmatriculate pentru prima data in Romania si 20% mai putine masini reinmatriculate comparativ cu anul precedent. Cu privire la topul inmatricularile de masini noi, Dacia conduce cu 22% mai multe in acest an, ajungand la peste 4.200 de unitati. De remarcat evolutia in cazul marcii Ford, numarul de inmatriculari noi dublandu-se in primul trimestru al acestui an comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, arata datele DRPCIV.

Nivelul mediu al preturilor autovehiculelor second hand din Romania s-a mentinut in primul trimestru al acestui an la aceeasi valoare inregistrata anul trecut, respectiv aproximativ 4.970 Euro, conform AutoIndex.