Mai multă lumină începând de duminică, 24 iulie 2016!

DUMINICĂ, 24 IULIE 2016, ORA LOCALĂ A ROMÂNIEI 3:20 DEVINE 3:40!!!

Ora universală coordonată sau timpul universal coordonat, prescurtat internațional ca UTC, este ora după care se ghidează toate ceasurile de pe Glob.

Este cunoscut faptul că, pornind de la meridianul de 0 grade, la fiecare 15 grade longitudine apare câte un fus orar, însă aceste meridiane reprezintă centrele fusurilor orare, limitele dintre două fusuri fiind la jumătatea distanţei dintre acestea. Timpul universal coordonat se stabileşte, probabil, în aşa fel încât, în medie, amiaza solară (momentul zilei când Soarele este aparent cel mai sus pe cer) să fie la 12:00, însă aceasta înseamnă că la limitele dintre două fusuri orare, amiaza solară medie este la 11:30/12:30 (depinde de care fus se ia în considerare, cel din vest sau cel din est). Dacă se ia în considerare fusul orar aflat în vestul meridianului-limită, este destul de rău, căci amiaza solară este înainte de 12, când se presupune că ar fi încă dimineaţă, şi pe deasupra, la 11:30 este numai amiaza solară medie, însă sunt perioade în an când e şi mai repede, cea mai timpurie ajungând şi la 11:13, ceea ce nu este tocmai normal, nefiind nici pe departe aproape de ora 12. Este logic că, dacă amiaza solară este timpurie, la fel este şi apusul, adică se întunecă mai repede decât ar trebui. Astfel, există ţări precum Ungaria, Slovacia, Polonia sau Serbia care se află la est de centrul fusului lor orar, ba chiar sunt traversate (mai la capătul estic) de limita dintre UTC+1 şi UTC+2.

Prin avansarea cu 20 de minute a UTC, amiezile solare ar fi la ore mai potrivite, mai apropiate de 12 (vorbind în timp standard geografic, fără ora de vară sau alte modificări) chiar pe tot Globul, nu doar în anumite locuri. Astfel, la centrele fusurilor orare amiezile solare medii (ele variază de la o zi la alta, media calculându-se pe un an) ar fi la 12:20, iar la limitele dintre două fusuri orare ar fi la 11:50/12:50, din nou în funcţie de ce fus orar se ia în considerare, cel din vestul sau cel din estul limitei.

timezonesmap
Fusurile orare de pe Glob

Un dezavantaj ar fi faptul că dimineaţa Soarele ar răsări cu 20 de minute mai târziu decât acum, însă după părerea mea, ne-am obişnui odată cu trecerea timpului. De asemenea, există crepuscul civil, iar acela ar fi deja dimineața la vechile ore când răsărea Soarele, deci tot nu ar fi întuneric atunci.

Ca și avantaje, seara s-ar întuneca mai târziu. Astfel, oamenii și-ar desfășura mai mult timp activitățile în aer liber. În acest mod, ei ar deveni mai sănătoși. În plus, am economisi lumina artificială, de unde rezultă implicit prețul mai mic al facturilor la electricitate. Totodată, ar crește și profitul din turism, deoarece turiștii ar petrece mai mult timp serile afară, fiind mai multă lumină naturală.

Având în vedere toate aceste aspecte, propun să facem mai multe persoane un fel de mișcare de revoltă, în mai multe localități (dacă se poate, chiar în toată România), în următorul sens: în noaptea dinspre sâmbătă, 23 iulie 2016 spre duminică, 24 iulie 2016, la ora 0:20 UTC, care înseamnă 3:20 ora locală, să ne mutăm ceasurile cu 20 de minute în față. Astfel, ora 3:20 va deveni 3:40, iar începând din acea zi, Soarele va răsări, dar va și apune mai târziu cu 20 de minute decât anii trecuți tot în aceeași perioadă, noi toți organizându-ne programul în funcție de noua oră. În cazul în care UTC nu se va schimba prea curând, rămâne ca, și atunci când se trece de la ora standard la ora de vară, ora 3:20 să devină 4:20, iar când se revine de la ora de vară la cea standard, 4:20 să se transforme în 3:20, deoarece o directivă europeană prevede ca schimbarea să aibă loc mereu la ora 1:00 UTC și noi, în calitate de membri ai UE, o vom respecta în continuare.

Mai multe detalii despre eveniment și despre demersurile făcute pentru schimbarea UTC se găsesc accesând următorul link: https://www.facebook.com/events/1037102859719356/. În continuare, se găsește ca document Word contribuția pentru viitorul UTC ce trebuia să ajungă la membrii Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor, sectorul Radiocomunicații, contribuție despre care găsiți detalii în descrierea evenimentului de pe Facebook: Contribution_UTC.


În concluzie, scopul evenimentului este să vedem cât de bine ar fi pentru oameni să mute ceasurile cu 20 de minute în față pentru seri mai luminoase. Haideți cu toții spre mai multă lumină!