Laptopuri ieftine

Am observat ca in ultima vreme au scazut foarte mult preturile la laptopuri si nu numai, ce-i drept, cam toate produsele IT s-au ieftinit destul de mult in ultimii ani. Asta probabil se datoreaza faptului ca tehnologia avanseaza destul de repede si practic un calculator de 2-3 ani este aproape depasit. Tehnologia si performantele sistemelor se dubleaza aproape in fiecare an, asa ca este oarecum normal ca si preturile laptopurilor de acum 2-3 ani sa fie mult mai mici.

De exemplu, acum 2-3 ani, un laptop cu 2 sau 4 GB Ram era unul destul de bun, de fapt marea majoritate a laptopurilor aveau maxim 4 GB Ram implicit (mai aveau sloturi libere si suportau pana la 8 GB, insa implicit, majoritatea veneau echipate cu 4 GB max). Acum, pe marea parte a magazinelor online de IT&C, sunt doar cateva laptopuri cu 4 GB Ram, restul fiind echipate cu 8 sau chiar 16 GB. Bineinteles, nu vorbim aici de super-laptopuri, facute special pentru gaming, precum Alienware, care ajung si pana la 24000 RON (240 milioane lei vechi). Ma refer aici la laptopuri obisnuite, laptopuri ieftine, in comparatie cu super-laptopurile Alienware.

Un laptop care acum 3 ani costa 3000 Ron, acum se gaseste aceeasi configuratie la 1500 RON, jumatate de pret. Acum exista chiar mini-notebook-uri si la 10 milioane, cu diagonala de 10 inch, insa se gasesc si laptopuri cu diagonala de 15 inch, in general AMD Dual Core sau Intel Celeron, acestea fiind procesoarele cele mai intalnite pe un laptop ieftin.

Insa chiar si aceasta configuratie este una decenta, suficienta pentru cineva care doreste sa foloseasca laptopul pentru vizionat filme, navigat pe internet, folosind Word sau Excel sau alte task-uri neconsumatoare de resurse.

Oricum, inainte de a achizitiona un laptop, ganditi-va bine la ce aveti nevoie de el si ganditi-va ca peste cativa ani, se va devaloriza aproape complet, de aceea, fie cumparati un laptop mai scump, cu o configuratie destul de buna care sa fie destul de ok si peste 4-5 ani, fie cumparati un laptop ieftin la 15 milioane pe care sa-l schimbati peste 1-2 ani. Tehnologie evolueaza repede, tineti cont de asta inainte de a cumpara un laptop sau orice produs IT.