În primele şase luni de proiect – peste 450 de copii din 10 comunităţi rurale izolate din judeţele Iaşi şi Vaslui, au beneficiat de serviciile sociale furnizate în cadrul proiectului “Servicii sociale inovative pentru comunităţile rurale izolate din Regiunea Nord-Est”

Comunicat_de_presaIaÅŸi, septembrie 2014

COMUNICAT DE PRESÄ‚

În primele şase luni de proiect – peste 450 de copii din 10 comunităţi rurale izolate din judeţele Iaşi şi Vaslui, au beneficiat de serviciile sociale furnizate în cadrul proiectului “Servicii sociale inovative pentru comunităţile rurale izolate din Regiunea Nord-Est”.

 

În cele şase luni de implementare, echipa Asociaţiei Salvaţi Copiii Iaşi, în parteneriat cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean Iaşi şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean Vaslui, a reuşit să demareze majoritatea activităţilor prevăzute în proiect. Pentru început, au fost selectate cele 10 comunităţi rurale izolate, unde vor fi derulate activităţile proiectului. Astfel, din judeţul Iaşi – au îndeplinit criteriile de selecţie prevăzute în cererea de finanţare, localităţile Andrieşeni, Dagîţa, Dobrovăţ, Golăieşti, Mironeasa, Şipote, Ţibăneşti, respectiv, Hoceni, Bogdăneşti şi Tăcuta din judeţul Vaslui.

Pentru cinci dintre aceste locaÅ£ii (Dagâţa, Mironeasa, Å¢ibăneÅŸti, Hoceni ÅŸi BogdăneÅŸti) au fost încheiate parteneriate ÅŸi pentru înfiinÅ£area unor unităţi de educaÅ£ie timpurie, de tipul grădiniÅ£a de acasă – un model alternativ de educaÅ£ie, auto-sustenabil, agreat ÅŸi susÅ£inut de comunitate, în vederea creÅŸterii accesului la educaÅ£ie pentru un număr de 100 de copii de vârstă preÅŸcolară.

În cadrul proiectului au fost organizate sesiuni săptămânale cu Şcoala Mobilă, peste 450 de copii bucurându-se de activităţile educative desfăşurate după metode şi tehnici interactive, menite să transforme procesul de învăţare într-o activitate eficientă.

Începând cu luna iunie, au fost demarate şi activităţile Clinicii mobile de Intervenţie Socială. Specialiştii din cadrul echipei de implementare s-au deplasat în comunităţile rurale izolate unde au luat contact direct cu problemele de natura socială, medicală sau de securitate comunitară ale locuitorilor, stabilind, de comun acord domeniile şi direcţiile de intervenţie viitoare. De asemenea, pentru implementarea serviciilor oferite în cadrul Clinicii Mobile de Intervenţie Socială, deja s-a finalizat procedura de achiziţie pentru autovehicolul care va permite deplasarea echipei interdisciplinare, alcătuite din asistenţi sociali, psihologi, pedagog, medic şi poliţist, în comunităţile selectate.

În paralel, se desfăşoară un amplu studiu la nivelul tuturor judeţelor din Regiunea Nord-Est (Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui) în vederea identificării nevoilor de servicii sociale şi de securitate comunitară în comunităţile rurale.

Proiectul îşi propune să contribuie la reducerea gradului de vulnerabilitate al copiilor şi familiilor acestora din 10 comunităţi rurale izolate din judeţele Iaşi şi Vaslui, prin dezvoltarea unor servicii sociale pilot, specifice zonelor rurale izolate.

Valoarea totală a proiectului este de 260.910,00 euro, din care 234.819,00 euro reprezintă finanţare nerambursabilă şi 26.091,00 euro reprezintă contribuţia proprie a partenerilor implicaţi în proiect.

Pentru mai multe informaţii, vă rugăm să ne contactaţi la numărul de telefon 0232.219.986, e-mail: office@scoalamobila.ro, persoană de contact: dl. Andrei Crăciun, manager proiect.

Proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România (www.fondong.fdsc.ro). Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org.