HAVILAND – Portelanul de Limoges care face istorie

 

 

 

 

 

 

 

 

Portelanul de Limoges  HAVILAND este cunoscut si apreciat in intreaga lume pentru calitatea sa ireprosabila si frumusetea modelelor incrustate manual, fiind colectionat de catre iubitorii de frumos inca din cele mai vechi timpuri. Casa HAVILAND, furnizorul caselor regale din intreaga lume, este astazi un adevarat reper in sfera universului aranjarii mesei, fiind alegerea celor care apreciaza luxul, eleganta si manufactura artizanala.

 

Scurt Istoric

Negustori  New Yorkezi,  membrii familiei  Haviland au descoperit inca de timpuriu universul Art de la Table si au decis sa i se dedice in totalitate, vrajiti iremediabil de aceasta noua pasiune pentru frumos.

In 1838, David Haviland se hotaraste sa infiinteze o companie importatoare de ceramica si portelan. Patru ani mai tarziu, acest tanar antreprenor entuziast va traversa Atlanticul pentru a-si fonda propria uzina in Europa, la Limoges. Era prima data in istorie cand un american decidea sa construiasca o uzina in Europa pentru a produce obiecte specific adaptate pietei nord-americane.

Nu mai departe de anul 1853, David Haviland obtine primul premiu pentru creatiile sale pline de farmec, in cadrul Expozitiei de la Crystal Palace, New York. Din acel moment, niciun premiu de renume din domeniu nu va lipsi din palmaresul familiei Haviland. Fii lui David, Charles si Theodore au asigurat continuitatea de succes a acestei afaceri de familie, transformand-o intr-una dintre cele mai importante manufacturi din Europa.

 

Maiestrie

Primele obiecte din portelan de Limoges au aparut incepand cu anul 1871. De atunci, notorietatea acestora nu a incetat sa creasca si sa se raspandeasca  in intreaga lume.

Astazi, Casa Haviland mentine vie maiestria, talentul si pasiunea maestrilor sai artizani, transmise din generatie in generatie. Instalate intr-o fabrica ultra-moderna, atelierele maestrilor in prelucrarea portelanului vegheaza la  pastrarea  mostenirii predecesorilor lor, reinventand modele clasice  ce au facut istorie de-a lungul vremii si in acelasi timp lansand noi decoruri contemporane.


Fiecare astfel de decor este lucrat manual, cu multa migala si pasiune.

Creativitate

Creativitatea a stat intotdeauna la baza colectiilor Haviland. Artistii si creatorii cei mai talentati au dat viata acestui material nobil, portelanul:  de la Bracquemond la Damousse, trecand prin Dufy, Suzanne LALIQUE, Sandoz, Kandinsky, Cocteau, Dali...pentru a da doar cateva nume.

Astfel , in istoria recenta,  o noua colectie de succes a luat nastere in urma intalnirii dintre casa Haviland si Majestatea Sa, Printesa Tania de Bourbon-Parme: Onze de Coeur, ce sta sub semnul elegantei regale si a finetii estetice. Acest decor, echilibru subtil intre arta moderna si art deco este un alt exemplu de asociere a unui  savoir-faire unic  si a unei creativitati continue.

Astazi , casa Haviland se mandreste cu cei care au ales ca aceste mici opere de arta sa le innobileze mesele si spatiul interior, printre care Regina Maria Pia a Portugaliei, Imparateasa Eugenie a Frantei, dar si Prima Doamna a Frantei, Carla Bruni sau Presedintele in Exercitiu al Statelor Unite ale Americii, Barack Obama.

Colectiile Haviland  din portelan si portelan aurit sau platinat, decorat manual, sunt acum disponibile si in Romania, in exclusivitate prin My House – Calea Dorobantilor 168, si in curand si online, pe www.myhousecult.ro