Halena, o problema care deranjeaza

Halena, sau in termeni mai uzuali, respiratia urat mirositoare este o problema ce afecteaza o mare parte a populatiei. Bineinteles, uneori, fiecare dintre noi se loveste de aceasta problema, insa nu pentru toti, respiratia neplacuta are aceleasi cauze.

Una din cauzele halenei, si probabil si cea mai importanta, este o igiena orala deficitara. Mirosul din gura, la fel ca si mirosul de pe orice alta zona a corpului, este dat de bacterii. In gura, aceste bacterii se amesteca cu alimentele ingerate, cu sange, saliva, formand un miros nu tocmai placut, fapt pentru care periuta si pasta de dinti trebuie sa reprezinte un prieten de nadejde pentru fiecare. Astfel, fara acest prieten de nadejde, nu vom mai avea nici alti prieteni, acestia indepartandu-se de mirosul neplacut al gurii noastre. Lasand gluma la o parte, o igiena orala deficitara ne poate multiplica problemele, ajungandu-se de la o simpla halena la o gura fara niciun dinte.

Sa nu va lasati pacalit, bomboanele mentolate, gumele, spray-urile de gura nu reusesc sa indeparteza mirosul neplacut decat pentru o perioada scurta de timp. Cea mai buna solutie, dupa cum spuneam este folosirea periutei si a pastei de dinti. Eventual, puteti adauga pe langa acestea si ata dentara. In timpul periajului, nu uitati de limba. Aceasta trebuie si ea periata de doua ori pe zi.

Desigur, nu doar igiena orala deficitara este cauza halenei. Ca orice problema, si aceasta are mai multe cauze, iar una dintre ele sunt bolile gingivale sau tartrul. In acest caz, vizitarea unui medic stomatolog este absolut obligatorie, nu doar pentru indepartarea halenei, dar si pentru indepartarea tartrului si solutionarea altor probleme. Daca nu stiti ce este tartrul, acesta este o depunere a alimentelor pe dinti, care in timp se pietrifica. Astfel, gura noastra devine, nici mai mult, nici mai putin, decat un loc de reciclare al alimentelor, de unde si mirosul neplacut.

De asemenea, pe langa toate acestea se recomanda sa beti multe lichide. Pe langa faptul ca acestea ajuta la hidratare si la mentinerea unui stil de viata sanatos, ajuta ca gura dumneavoastra sa nu devina uscata si astfel, sa se transforme intr-un mediu propice de dezvoltare al bacteriilor.

O alta cauza, binecunoscuta de toata lumea, este folosirea unor alimente  precum: ceapa, usturoi, care mentin o respiratie neplacuta pentru cateva ore, deoarece aceste alimente ajung in organism si in circulatia sangvina.

In cazul in care, considerati ca nicio cauza prezentata pana acum nu vi se potriveste, s-ar putea sa fie vorba de afectiuni mai grave, cum ar fi diabetul, refluxul gastro-esofagian, boli ale ficatului sau rinichilor, lucruri de care doctorul va poate trata, daca apelati la ajutorul lui.

Oricare ar fi cauza, exista si un remediu, halena putand disparea daca puneti in practica sfaturile de mai sus.