“Fabrica de Cariere” – impactul unui program educaÅ£ional inovator pentru orientare în carieră

Asociaţia Institutul Român de Training şi Fundaţia “Centrul de Analiză și Dezvoltare Instituțională Eleutheria” prezintă rezultatele proiectului “Fabrica de Cariere” în cadrul unei conferinţe ce va avea loc joi, 3 decembrie 2015, începând cu orele 15:00, la Pensiunea Aristocratis din Târgu Neamţ, jud. Neamţ. La dezbaterea despre impactul acestui program sunt aşteptaţi toţi cei interesaţi de educaţie şi orientare profesională.

“Fabrica de Cariere” a propus un model inovator de educaţie nonformală, îmbinând atelierele de consiliere de grup, seminariile online, vizitele de studiu şi sesiunile de consiliere unu la unu. Platforma proiectului, www.fabricadecariere.ro, s-a bazat pe metoda Gamification, care presupune utilizarea elementelor de joc în cadrul procesului de învăţare pentru a creşte implicarea şi motivaţia participanţilor. Scopul a fost acela de a apropia liceenii de realităţile economice ale pieţei muncii, astfel încât aceştia să fie mai pregătiţi pentru a face faţă viitoarelor provocări profesionale.

Peste 440 de liceeni de clasele XI-XII din judeţele Bacău şi Neamţ au participat la “Fabrica de Cariere”, proiect care s-a dorit a fi un ghid prietenos de orientare în carieră şi un stimul pentru dezvoltarea personală continuă. Timp de mai multe luni, aceştia au parcurs un program educaţional interactiv, care i-a încurajat să iasă din zona de confort şi le-a oferit suport în obţinerea unui răspuns la întrebarea “Ce profesie vreau să urmez după ce termin liceul?”. O parte din tinerii implicaţi în proiect au obţinut deja primul lor job, în timp ce alţii au intrat la facultatea dorită, valorificând astfel informaţiile şi resursele avute la dispoziţie în cadrul “Fabricii de Cariere”.

Proiectul s-a desfăşurat atât în mediul online, cât şi faţă în faţă, oferind tinerilor o experienţă completă de orientare în carieră. Liceenii implicaţi au beneficiat de 70 de ateliere de consiliere, dezvoltare personală şi orientare profesională şi au luat parte la peste 30 de vizite practice la companii şi instituţii din industrii diverse (automotive, financiar-bancar, medicină, educaţie, psihologie, turism, IT etc.). Pe platforma www.fabricadecariere.ro, adolescenţii au participat la 18 webinarii pe teme de carieră şi dezvoltare personală, au avut acces la peste 30 de materiale informative despre profesii, explicate pe înţelesul lor, şi 15 interviuri video cu profesionişti din domenii de interes. În plus, au avut loc peste 1200 de sesiuni de consiliere unu la unu, în care tinerii au beneficiat de îndrumare personalizată pentru a-şi stabili planul de acţiune în carieră și a parcurge pașii spre obiectivul de carieră ales.

 

Cei peste 440 de liceeni participanţi la proiect au acum mai multă încredere în propriul potenţial şi o imagine mai clară despre ce drum profesional îşi doresc să urmeze în viaţă.

 

Despre proiect

“Fabrica de Cariere” este un proiect regional, implementat de către Asociaţia Institutul Român de Training, în parteneriat cu Fundaţia Centrul de Analiză şi Dezvoltare Instituţională – Eleutheria (CADI). Proiectul se adresează tinerilor de clasele XI-XII, pe care îi susţine în alegerea unei cariere potrivite, punându-le la dispoziţie, în mod gratuit, resurse de dezvoltare personală şi profesională.

Proiectul „Fabrica de Cariere” este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa Prioritară 2 – Corelarea învăţării pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii, Domeniul major de intervenţie 2.1: Tranziţia de la şcoală la viaţă activă. Proiectul se derulează în perioada aprilie 2014 – octombrie 2015.

 

Despre organizatori

Asociația Institutul Român de Training (IRT)

Asociația Institutul Român de Training s-a fondat în 2002 având la bază credința că învățarea este o călătorie pentru toată viața, iar de atunci contribuie la această călătorie atât prin dezvoltarea funcției de formare în România, cât și prin programele de training pe care le creează și derulează.

Fundaţia CADI-Eleutheria

Fundaţia Centrul de Analiză și Dezvoltare Instituțională Eleutheria, înființată în anul 2004, se constituie ca o platformă de cooperare academică și antreprenorială pentru o rețea de cercetători și consultanți în domeniul științelor social-umane din România. Scopul fundației este fundamentarea valorică și instituțională a unei societăți libere și prospere. CADI desfășoară proiecte în domeniile analiză instituțională, dezvoltării instituționale, dezvoltării resurselor umane, disciplinelor și științelor social-umane.

 

Persoană de contact pentru presă:

Alexandra Scarlat

Tel: 0757.431.021

E-mail: alexandra.scarlat@irt.ro

Site: www.fabricadecariere.ro