De ce poate fi importanta pentru afacerea noastra optimizarea pentru motoarele de cautare

Optimizarea pentru motoarele de cautare (SEO – search engine optimization) este o tehnica ce ajuta la cresterea vizibilitatii unei pagini web sau a unui site web. Sunt milioane de utilizatori care se intorc de fiecare data la motoarele de cautare pentru a gasi informatiile de care au nevoie. Cand motorul de cautare afiseaza rezultatele, cei mai multi dintre utilizatori nu merg mai departe de prima pagina sau de a doua pagina din SERPs (Search Engine Result Pages), atunc cand cauta informatii relevante despre un subiect de interes personal, fie acestea produse sau servicii. Deci, daca vrei sa-ti lasi amprenta in lumea online, atunci e nevoie sa ai un ranking bun in motoarele de cautare.

Cu cat vei aparea mai sus in cautari, cu atat afacerea ta (site-ul de prezentare sau magazinul online) va fi mai vizibil in SERPs, conform site-ului WebDesignOptimizare.ro. Se spune ca, « continutul este rege », insa chiar si cu un continut foarte bun pe site nu exista garantia succesului pentru milioanele de potentiali vizitatori, avand in vedere si competitorii care au un site web mai prietenos dpdv SEO onpage si offpage.

Asadar, cum se poate obtine un ranking mai bun in motoarele de cautare? Una dintre cele mai la indemana metode este cea de a plati anunturi sponsorizate in motoarele de cautare, anunturi care apar alaturi de rezultatele organice (naturale) in primele pagini ale cautarilor. Dar aici exista si alte probleme, in afara de cea evidenta cheltuielilor uneori mai mari decat bugetul stabilit initial.

Cei mai multi dintre utilizatori inca prefera listarile naturale, neplatite atunci cand cauta informatii utile. Si ca sa ajungi intr-o pozitie de top naturala este foarte greu, la nivelul competitional din fiecare domeniu de astazi. Aici e momentul in care intra in joc SEO, care poate fi exact ceea ce site-ul nostru are nevoie sa iasa in fata. In unele situatii, motoarelor de cautare apreciaza link-urile din directoarele web, cu conditia ca acestea sa vina dintr-un directo administrat manual, de calitate, care nu accepta spamul, link ce trebuie sa aiba un titlu, o descriere si o lista de expresii cheie unice pentru fiecare director web!

Mai sunt apreciate, de asemenea, transmiterile de harti in format XML (acele sitemap.xml), pentru site-urile finalizate, complete, cu un numar relativ suficient de pagini, care se va actualiza de fiecare data cand apar pagini noi, ce trebuie sa arate o structura logica de categorii si subcategorii bine gandita, atat pentru motoare, cat si sa dea utilizatorului usurinta in navigare si care sa-i ofere o experienta placuta, care sa-l ajute sa gaseasca foarte repede ceea ce are nevoie.

Eforturile SEO onpage ajuta ca structura site-ului nostru sa fie una superioara, lucru care sa-l ajute la cresterea in ochii motoarelor. SEO implica, de asemenea si utilizarea de cuvinte si expresii cheie, pe langa cele de de design si layout sau structura organizatorica. Research-ul de cuvinte cheie ne va dezvalui expresiile cheie relevante ce ar trebui targetate si care ne pot aduce un volum apreciabil de trafic web, astfel incat afacerea sa creasca.  Odata ajuns in topuri in cautari, site-ul trebuie sa se dezvolte in continuuare natural, prin adaugarea periodica de continut interesant si util, pentru a oferi mai mult decat ofara site-urile competitoare. SEO este un proces continuusi necesita eforturi continue si revine obligatia administratorilor sai ca site-ul sa se mentina in frunte.

Optimizarea pentru motoarele de cautare ajuta proprietarul sau webmasterul sa inteleaga dimensiunea si amploarea afacerii, a competitorilo, a expresiilor pe cqre trebuie sa se focuzeze in continutul adaugat astfel incat sa genereze interes, ceea ce poate lipseste din alte site-uri de profil asemenator, de aceea trebui studiata concurenta, adica cei care apar in primele pagini in cautari pentru expresiile targetate. Informatiile obtinute astfel trebuie utilizate pentru imbunatatirea produselor sau serviciilor oferite. De fapt, urmarirea competitiei directe este si acesta unul continuu, de fiecare data trebuie sa venim cu ceva mai bun, intrucat asta face competitia: imbunatateste, inoveaza, in folosul utilizatorului sau clientului final.

Acest intreg proces de optimizare onpage si offpage poate fi unul de durata si anevoios, destul de complicat si anevoios in unele cazuri sau chiar intimidant pentru un incepator in mediul virtual, de aceea este rcomandata colaborarea cu o persoana sau firma de specializare, care sa ne ofere consultanta si servicii offpage si onpage pentru afacerea sau magazinul nostru virtual, pe piata existand in acest moment foarte multe oferte din zona SEO. Un serviciu complet din aceasta zona include generarea de continut bun, original, valoros, atat in pagina, cat si in alte site-uri web, experienta in utilizarea directoarelor web sau a directoarelor de articole, prezenta si promovare in social media si alte imbunatatiri necesare.