Cum se serveste ceaiul? Lectie de eticheta de 11 puncte

O invitatie la ceai sau cafea este mult mai mult decat o bautura fierbinte servita cu prietenii. Aceasta reflecta o adevarata arta de viata, mai mult englezeasca. Insa, oricine poate deveni maestru in servire ceai cafea la orice varsta.

Arta de a servi bine ceaiul in 11 lectii:

 1. O invitatie la ceai inseamna sa iti vina invitatii la ora 17. Fara intarziere de data aceasta. Sfertul de ora diplomatic este deja prea mult. Gustarea este o fereastra de timp foarte scurta in timpul zilei. Adesea, atunci cand sunt copii, aceasta fereastra este mutata la 16:00. Sa ai servirea ceaiului sau a cafelei de la ora cinci la ora 4.
 2. Pentru o invitatie la ceai, nu trebuie sa dureze pentru totdeauna. Nu sta mai mult de doua ore cu gazdele tale. O ora si jumatate pare o sincronizare buna. Nu este nici prea mult, nici insuficient. Invitatii ar trebui sa se ridice si sa plece. Nu este datoria gazdei sa te alunge. Chiar daca din politete va incerca sa te retina la cina, ar trebui sa pleci.
 3. Ceaiul, numit si „elixirul nemuririi” in scrierile chinezesti, sau „planta divina” este servit in sufragerie.
 4. Gazda pregateste o tava cu castronul de zahar, o farfurioara cu felii de lamaie, lingurite si o oala mica cu lapte rece (sunt persoane care servesc ceaiul cu lapte). De asemenea, ea aseaza cestile pe farfurii. Nimic nu ar trebui stivuit. Daca esti gazda, poti face mai multe drumuri cum este necesar. Daca in casa ai o masa rulanta, aceasta este oportunitatea de a o folosi. In caz contrar, o tava de pe masa de cafea din sufragerie va fi buna. Cand sosesc oaspetii, toate acestea sunt deja la locul lor in sufragerie.
 5. De indata ce ajunge primul musafir, fierbe apa din ceainic. Fa-ti prietenii sa se simta confortabil in sufragerie. Asigura-te ca au langa ei o masa sau un soclu pentru a-si pune cettile. Prepara ceaiul in continuare. Earl Grey este impecabil. Fara ceai intr-o punga, daca este posibil. Sau ai grija sa nu lasi snururile inestetice sa atarne din ceainic.
 6. Ofera ceasca pe farfurie oaspetelui tau cu mana stanga si serveste cu ceainicul in mana dreapta. Cand ceasca este plina, i-o poti oferi. Acest lucru previne stropirea sau arsurile mai grave.
 7. Odata ce toata lumea a servit, ofera prajiturile. Aseaza o farfurie de desert cu o furculita si un servetel langa fiecare (servetel de cocktail). Da-le din mana in mana daca ramai fara spatiu. Prajiturile ar trebui deja taiate in bucati. Fiecare este folosita individual.
 8. Nu sufla in ceai, nu adauga apa rece in el.
 9. Ridica ceasca cu farfuria. Daca ai adaugat zahar, asigura-te ca stabilizezi lingura pe farfurioara. Nu este posibil sa bei cu o lingura in ceasca.
 10. Se bea linistit si cu inghitituri mici.
 11. Nu ridica un deget.

Bune maniere: cum se serveste ceaiul? – concluzie

Cu toate aceste reguli, ai putea crede ca servirea ceaiului sau a cafelei nu este un moment relaxant. Dar gandeste-te din nou, acesta este unul dintre cele mai bune momente ale zilei.

Pentru a avea cele mai bune accesorii pentru servirea ceaiului sau cafelei te invitam sa intri pe site-ul nostru.