Creativitatea românilor uimeşte 13 naţiuni la concursul Odyssey of the Mind

Odyssey of the Mind este o competiţie la nivel mondial care oferă posibilităţi creative de rezolvare ale unor probleme neconvenţionale, dedicate grupelor de vârstă  de la grădiniţă până la facultate.

În perioada 22- 27 aprilie 2012 a avut loc la Sankt Petersburg, etapa europeană a concursului, Eurofest. Ca în fiecare an aceasta a avut un final fericit pentru România, mereu prezentă pe podium. Ne-am întors acasă cu un trofeu pentru obţinerea locului 2 la proba finală şi cu locurile întâi atât la problemele Long Term cât şi la cele Spontane.

Cele două echipe ce au reprezentat România s-au făcut remarcate pentru creativitatea rezolvării problemelor Long Term, fiind apreciaţi de juriu pentru elementele inventive pe care le-au integrat în piese. Spre exemplu, una dintre echipe a uimit prin punerea în scenă a unei minunate comedii muzicale obţinând pentru aceasta maximum de punctaj de la toţi cei 10 membrii ai juriului reprezantând câte o ţara participantă. Ce-a de-a doua echipă s-a făcut remarcată prin creativitatea tehnică reuşind să proiecteze şi să construiască o structură de lemn de balsa de doar 15 grame ce a susţinut 150 de kilograme.

Premiile nu sunt însă cel mai important aspect al participării la Odyssey of the Mind, ci legăturile pe care participanţii le formează cu elevi de vârstele lor, dar aparţinând unor culturi diferite. Echipa României a reprezentat şi în acest an ţara într-o lumină cu totul diferită faţă de cea cu care s-au obişnuit celelalte naţiuni. Cei 10 elevi ai Colegiului Naţional “Mihai Viteazul” au scris şi pus în scenă o piesă extraordinară în care au dezvăluit adevărul despre Dracula şi Vlad Ţepes ce i-a uimit pe toţi cei 600 de participanţi. Astfel, pe lângă o experienţă multiculturală unică, participanţii s-au întors acasă cu un sentiment puternic de patriotism şi cu o viziune mai largă asupra conceptului de creativitate.

Dacă am reuşit să vă atragem atenţia vă anunţăm că Odyssey of the Mind 2013 va avea loc în Germania, de unde România cu siguranţă nu va lipsi. Pentru mai multe detalii urmariţi site-ul official Odyssey of the Mind România: http://www.odysseyofthemind.ro