Comparatie: tubulatura spiro vs. tubulatura rectangulara

Multi constructori au propria lor zona de confort atunci cand decid ce tip de tubulatura sa aleaga pentru lucrarile lor de constructii.

De cele mai multe ori aceasta zona de confort este definita de factori diversi precum costurile de productie, disponibilitate, specificatiile tehnice, obisnuinta sau pur si simplu preferinta personala. Dar intrebarea pertinenta pe care constructorii trebuie sa si-o puna de la bun inceput atunci cand aleg o solutie trebuie sa fie: „Ce se castiga facand aceste alegeri, si cum ne limitam pe noi si pe clientii nostri facand aceste alegeri?”

Atat tubulatura spiro cat si cea rectangulara au avantajele lor evidente, si binecunoscute in cercurile constructorilor. Tubulatura rectangulara, de pilda, poate fi fabricata cu usurinta in orice atelier de tinichigerie dotat cu un cleste-foarfeca si o menghina. Un alt avantaj e acela ca tubulatura rectangulara poate fi livrata colapsata, pentru a se reduce volumul ocupat si costurile de transport. Tubulatura spiro, pe de alta parte, si tubulatura circulara, pot fi instalate foarte usor, mult mai rapid. Majoritatea tubulaturilor circulare sunt mult mai ieftin de fabricat, ori intr-o fabrica specializata ori de catre un subcontractor care detine propria masina profesionala de faltuire. Cu toate acestea e bine sa nu te uiti doar la volumul de munca si la costul materialelor necesare pentru realizarea tubulaturii. Profesionistii trebuie sa ia in calcul si alte costuri.

Unul dintre furnizorii importanti de tubulatura spiro din Romania este Volta Tec. Gasiti oferta companiei pe situl oficial, www.voltatec.ro

Factorii care pot afecta costurile de instalare ale unui sistem HVAC includ: costul muncii, costul materialelor si cerintele estetice. in medie costurile de instalare ale unei tubulaturi circulare sau ovala sunt cu pana la 50% mai mici comparativ cu cea rectangulara. Acest lucru rezulta din costuri de instalar mai mici, costuri mai mici ale segmentelor de tubulatura si conectorilor necesari, precum si din cerintele mai mici legate de sigilare. De asemenea mai trebuie sa notam ca atunci cand comparam greutatea celor doua sisteme, un sistem spiro circular va fi cu pana la 40% mai usor decat unul rectangular.

Se poate argumenta ca in situatii cu un spatiu limitat tubulatura rectangulara are un avantaj. O alternativa la cele doua e tubulatura ovala (a nu se confunda cu tubulatura flexibila din aluminiu). La o privire mai atenta tubulatura ovala totusi nu e altceva decat tubulatura spiro deghizata. Tubulatura ovala ofera aceleasi beneficii precum cea rotunda – de pilda izolare deosebita a circulatiei aerului si mai putine pierderi datorate presiunii statice – fata de tubulatura rectangulara.

Cand comparam pierderile datorate presiunii statice pe o tubulatura spiro si una rectangulara, pe cea spiro pierderile sunt mai mici. Motivul principale e acela ca, pentru a muta o masa similara de aer e nevoie de o suprafata de tubulatura mai mica. De pilda, o tubulatura rectangulara de 30 x 30 are un perimetru de 122 cm. Spre comparatie, diametrul echivalent al unei tubulaturi rotunde e de 33 cm, cu un perimetru de numai 104 cm – o reducere de 15%. Aceasta reducere a suprafetei se concretizeaza intr-o pierdere mai mica de energie datorata frictiunii. Mai mult, o suprafata mai mica a tubulaturii inseamna si pierderi mai mici de caldura.

Tubulatura rectangulara e compusa din doua segmente longitudinale sudate intre ele impreuna cu un conector transversal montat din metru in metru. intotdeauna a fost dificil sa scoti mai putin de 10% pierderi pe tubulatura rectangulara. Cu imbunatatiri aduse conectorilor, sistemele cu 3-4% pierdere pot fi concepute. Pe de alta parte tubulatura spiro este, practic, perfect izolata, si in plus exista nenumarate optiuni pentru cuplarea si sigilarea segmentelor transversale care pot duce la o pierdere in jur de 1-2%.

Ce au in comun pierderile datorate presiunii statice, pierderile si castigurile de caldura si pierderile de pe tubulatura? Toate sunt pierderi intr-un fel sau altul de energie sau, in anumite cazuri, energie livrata unde nu trebuie. Pentru a suplini pierderile de energie de pe traseu trebuie instalate ventilatoare de tubulatura care sa compenseze pierderile. Aceste pierderi vor fi perene, pe toata durata instalarii sistemului. in concluzie, nu doar ca un sistem spiro ofera cea mai buna performanta in termeni de costuri si timp de instalare, dar si arata mai bine.