Codul rutier – noi obligatii privind transportul copiilor in masina

Bucuresti, 2 februarie 2015 – Incepand cu luna februarie Codul rutier aduce noi obligatii cu privire la transportul copiilor in masina.

Noul Cod rutier, care va intra in vigoare pe 14 februarie 2015, obliga soferii sa se asigure ca minorii poarta centuri de siguranta sau, in cazul copiilor sub 3 ani, sa ii transporte in scaune auto pentru copii omologate.

Copii sub 12 ani nu vor mai avea voie sa stea pe scaunul din fata, cu exceptia bebelusilor, care vor sta in scaunele auto montate conform instructiunilor. De asemenea, nu se va mai permite ca un copil sa fie tinut in brate de catre un adult.

Pentru copii peste 3 ani, dar care au pana la 150 cm inaltime, obligativitatea purtarii centurii de siguranta inseamna ca trebuie sa fie asezati pe inaltatoare auto, pentru ca numai in acest fel centura poate fi prinsa in pozitie corecta in jurul copilului, astfel incat sa-i asigure siguranta. “Daca centura de siguranta este folosita la copii cu inaltime mai mica de 150 cm fara inaltator auto, atunci aceasta ii va veni copilului aproximativ in zona gatului si exista riscul riscul accidentarii in cazul in care masina va pune o frana puternica”, explica Octavian Marinescu, administrator Kimbi.ro, un magazin online cu articole pentru copii.

In cazul in care aceste prevederi nu sunt respectate, soferul respectiv poate primi o amenda in cuantum de 5 puncte amenda, adica aproximativ 450 lei.

Site-ul Kimbi.ro vine in sprijinul soferilor cu o gama larga de scaune auto si inaltatoare auto, de la producatori de prestigiu, pentru a putea respecta noile prevederi legale.