Cetatea Alba Carolina sărbătorită cu lasere şi artificiiUn spectacol de sunet, imagini, proiecţii şi lasere este fără indoiala punctul culminant al oricărei manifestări publice. Mii de spectatori au privit fascinaţi, vineri 29 mai 2011, zidurile bătrânei cetăţi din Alba Iulia animate acum de jocurile de lumini, focurile de artificii şi tehnologia laser, o adevărată călătorie prin timp. Localnicii dar şi turiştii au fost impresionaţi şi fascinaţi de această desfăşurare de forţe, evenimentul fiind unic în istoria manifestărilor oraşului.
Miile de ani de istorie se pot combina perfect cu tehnologiile viitorului: de asta s-au convins albaiulienii prezenţi în număr mare la Zilele cetăţii Albă Carolina.
Zidurile vechii cetăţi s-au transformat, preţ de câteva zeci de minute, în „ecranul” perfect pentru un super show de lasere, un spectacol unic de lumină şi sunet cum nu s-a mai văzut până acum la Alba Iulia, apreciat şi aplaudat la scenă deschisă de cateva mii de albaiulieni mândri de cetatea lor. O adevarată lecţie de istorie într-o formă ultra-modernă şi super-tehnologizată a fost predată în şanţurile de sud ale Cetăţii Alba Carolina, show-ul spectaculos de lasere fiind susţinut de proiectarea celor mai importante momente din istoria Cetăţii, pe două ecrane gigant.
„Până acum, în acest an, am promovat Cetatea „în deplasare”, la târguri şi expoziţii. A venit momentul ca şi albaiulienii să vadă pe viu şi să se bucure de toate eforturile noastra de promovare a Cetăţii Alba Carolina. Iar ceea ce s-a întamplat în aceste trei zile, în special focurile de artificii şi spectacolul de lasere, cred că le-a demonstrat tutoror că lucrurile se pot face şi altfel, ca istoria şi zidurile pot prinde viaţă şi în alte forme decât cele ştiute.” a declarat Mircea Hava, primarul Municipiului Alba Iulia.
Cele două momente au fost posibile multumită proiectului „Respira Aerul Istoriei”, SMIS 3883, depus în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 5 „Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului”, Domeniul major de intervenţie 5.3. „Promovarea potenţialului turistic şi crearea infrastructurii necesare, în scopul creşterii atractivităţii României ca destinaţiei turistică”, Operaţiunea „Dezvoltarea şi consolidarea turismului intern prin sprijinirea promovării produselor specifice şi a activităţilor de marketing specifice”.

Detalii şi informaţii legate de proiectul „Respiră Aerul Istoriei” pot fi obţinute la Direcţia Programe din subordinea Consiliului Local Alba Iulia, str. Bucovinei, nr. 6, 510097 Alba Iulia, persoană de contact: Iulia MANOLESCU-DAN, manager de proiect, nr. tel: 0258 / 813 736 – programe@apulum.ro