Cercetarea cantitativa in relatiile publice

acele tehnici de cercetari cantitativeMarile companii si chiar si acele firme de dimensiuni mici si mijlocii apeleaza la aceste tehnici de marketing pentru obtinerea acelor date precise cu privire la anumiti indicatori de piata foarte importanti ce trebuie analizati atunci cand doresc sa faca o schimbare sau inaintea unei decizii importante.

In aceasta cercetare de marketing, sunt doua categorii distincte de tehnici folosite pentru cercetare, cantitativa si calitativa. In continuare vom avea in vedere doar acele tehnici de cercetari cantitative ce urmaresc in mare datele masurabile si cuantificabile.

Astfel de cercetari cantitative sunt mult mai in profunzime si mult mai masurabile si presupune intervievarea unui numar destul de pare de persoane prin anumite tehnici. In finalul acestei cercetari, dupa ce toate datele culese sunt analizate se creaza rapoarte, concluzii si recomandari.

Metode utilizate in ceretarea cantitativa

Cea mai des intalnita metoda de cercetare cantitativa are la baza intervievarea unui esantion de persoane fata in fata. Acest sondaj are la baza un chestionar foarte bine elaborat, ce include intrebari precise pe care respondetii pot alege varianta dorita din cele oferite sau intrebari la care pot raspunde cu propia opinie.

Alte tipuri de sondaje folosite in aceste cercetari cantitative si mai putin costisitoare sunt cele prin intermediul sondajelor online sau telefonice.

Interviurile telefonice pot fi utilizate pentru descrierea preferintelor ale consumatorilor si pentru evaluarea pietii anumitor bunuri sau servicii. Operatorul telefonic completeaza direct raspunsurile oferite telefonic de persoana intervievata pe o platforma sau prin metoda clasica, prin acel chestionar tiparit. Un dezavantaj al acestui tip de cercetare cantitativa este faptul ca aceste nu pot oferi o imagine destul de clara, deorece acest interviu nu trebuie sa depaseasca mai mult de 5-6 minute pentru mentinerea respondentilor pe fir.

In ultima perioada, datorita dezvoltarii mediului online, cercetarile cantitative bazate pe sondaje de acest fel sunt din cele mai raspandite. Un punct negativ in acest tip de analiza este varsta respondentilor, mare parte din acestia fiind tineri, cat si mediul demografic.