„CENTRUL INTERNAȚIONAL DE CERCETARE ȘI EDUCAȚIE ÎN TEHNOLOGII INOVATIV CREATIVE – CINETic” are în dotare un sistem modern CAVE

Header_anunt_CINETIC-2

 

„CENTRUL INTERNAȚIONAL DE CERCETARE ȘI EDUCAȚIE ÎN TEHNOLOGII INOVATIV CREATIVE – CINETic” are în dotare un sistem modern CAVE
București, 15 iunie 2016

 

Ce este un sistem CAVE ?

CAVE este un acronim recursiv care provine de la “CAVE Automatic Virtual Environment”.

Un mediu virtual CAVE automat este un mediu imersiv de realitate virtuală.

Sistemul de tip CAVE a fost dezvoltat pentru a depăși multe dintre limitările sistemelor de display-uri montate pe  capul utilizatorului (HMDS), în special pentru aplicații științifice și inginerești. CAVE face uz de ecrane de mari dimensiuni, fixe, mai îndepărtate de privitor. Această abordare minimizează complexitatea dispozitivelor purtate de către utilizatori și permite mai multor persoane să împartă experiența VR. Rezultatul este un sistem de vizualizare 3D imersiv de dimensiuni  mari care permite utilizatorilor să examineze în colaborare și să manipuleze modele 3D complexe cu interacțiune naturală și umană la scara 1 la 1.

 

Caracteristicile generale ale sistemului CAVE

Un sistem CAVE este un mediu imersiv vizual și sonor. Pereții unui CAVE sunt de obicei formați din ecrane de retro-proiecție sau ecrane plate de tip LCD. Podeaua poate fi un ecran de proiecție descendent sau un afișaj cu ecran plat. Proiectoarele sunt direcționate spre trei pâna la șase dintre pereții unui cub care are dimensiunile unei camere. Sistemele de proiecție sunt de înaltă rezoluție, datorită vizionării la mică distanță, care necesită dimensiuni de pixel foarte mici, pentru a păstra iluzia realității. Utilizatorul poartă ochelari 3D în interiorul camerei de proiecție pentru a viziona grafica 3D generată de CAVE. Utilizatorul poate vedea obiecte aparente plutind în aer și se poate deplasa în jurul lor, percepând o imagine corectă similară cu imaginea obiectelor  reale.

Urmarirea mișcarilor utilizatorului a fost inițial făcută posibilă de către senzori electromagnetici, dar acum se folosesc camerele cu infraroșu.

Mișcările unui utilizator CAVE sunt urmărite de către senzorii atașați la ochelarii 3D și sistemul de proiecție video modifică continuu conținutul vizual afișat pe ecrane pentru a păstra perspectiva privitorului.

Un calculator de înlta performanță controlează atât proiecția video cât și sunetul. Există mai multe difuzoare amplasate la unghiuri multiple în CAVE, oferind un sunet 3D pentru a completa sonor imersia video 3D.

 

 

Tehnologia folosită de sistemul CAVE

Un afișaj vizual natural este creat de proiectoare poziționate în afara CAVE-ului și controlate prin mișcări fizice de la un utilizator aflat în interiorul CAVE-ului.

Un sistem de captare de mișcare înregistrează poziția în timp real al utilizatorului. Imaginea 3D de pe ecranele CAVE este privită și percepută de către utilizator prin ochelari stereoscopici 3D speciali.

Sitemul de calcul generează în timp real o pereche de imagini, una pentru fiecare dintre ochii utilizatorului, pe baza datelor primite de la sistemul de captare de mișcare. Ochelarii sunt sincronizați cu sistemul de proiecție, astfel încât fiecare ochi vede doar imaginea corectă aferentă.

Există mai multe tehnici de randare a scenei 3D. Există astăzi în uz 3 metode principale de randare a scenei 3D: OpenSG, OpenSceneGraph și performer OpenGL.

 

 

 

Sistemul de captare de mișcare

Sistemul CAVE de la CINETIc utilizează tehnologia ART – “Advanced Realtime Tracking” bazată pe tehnologia de urmărire a miÈ™cării cu dispozitive optice cu infraroÈ™ii, care asigură cea mai mare precizie de urmărire a miÈ™carii. Urmărirea optică nu suferă de distorsiuni de măsurare din cauza metalelor feromagnetice ca tehnicile electromagnetice, sau de erori de drift, cum ar fi senzorii inerÈ›iali. Fiecare cadru furnizează date cu acurateÈ›e “optică”. Sistemul urmăreÈ™te atât poziÈ›ia cât È™i orientarea subiectului.

Elementele optice principale de urmarire optică sunt: Camerele în infra-roșu, Ochelarii stereoscopici și dispozitivul FlyStick.

 

 

 

 

Programul software Eonreality EON Studio

EON Studio este software-ul de creație și vizualizare pentru dezvoltarea de aplicații 3D interactive. Cu EON Studio, utilizatori cu nivele diferite de experiență pot dezvolta conținut 3D interactiv complex, de înaltă calitate, cu foarte puțină experiență de programare. Indiferent de tipul de aplicație 3D care se crează, EON Studio oferă o gamă largă unică de funcții și facilități.

 

Informații suport

„CENTRUL INTERNAȚIONAL DE CERCETARE ȘI EDUCAȚIE ÎN TEHNOLOGII INOVATIV CREATIVE – CINETic” a fost realizat în cadrul proiectului cu același nume, proiect co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, în baza contractului de finanţare încheiat cu Ministerul Educației Naționale în calitate de Organism Intermediar (OI), în numele și pentru Ministerul Fondurilor Europene în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operațional Sectorial “Creșterea Competitivității Economice” (POS CCE).

Valoarea totală a proiectului este de 39.546.495 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 35.000.000 lei.

 

Detalii suplimentare puteţi obţine pe site-ul proiectului la adresa www.cinetic.arts.ro.