Cât te costă să studiezi în străinătate?

Costurile de trai reprezintă o preocupare pentru părinții copiilor care vor pleca la studii în străinătate. Pe lângă taxa de școlarizare, se adaugă și costurile chiriei, costuri pentru mâncare sau pentru activități din timpul liber. Bugetele au fost calculate de către studenți din Marea Britanie, Olanda, Suedia și Danemarca. Informații suplimentare despre taxele de școlarizare, oportunități de finanțare și costurile de trai pentru studiul în străinătate pot fi găsite la RIUF, Romanian International University Fair, pe 17-18 martie la București, pe 20 martie la Timișoara și pe 22 martie la Iași.

Alimentația

Locul secund în ceea ce privește ponderea din totalul de cheltuieli este ocupat de costurile cu mâncarea. Aici pot fi alocate sume cuprinse între 300 și 700 de euro, în funcție de țară și mod de viață. Majoritatea studenților care merg la studii în străinătate preferă să cumpere produse alimentare din supermarketuri care oferă prețuri mici (cum ar fi Lidl sau Aldi) și să-și prepare singuri mâncarea. În Olanda, o porție de mâncare la cantină costă între 4 și 5 euro, iar cei care își gătesc cheltuie în jur de 30 euro/săptămână. În Danemarca, studenții suportă costuri de 200-500 DKK/săptămână (30-70 euro), în Suedia de aproximativ 90 euro/lună, iar în Marea Britanie de circa 100 lire (120 euro).

Transport și timp liber

Dacă distanÈ›a către facultate este mare, transportul va fi o altă preocupare. ÃŽn Danemarca, un abonament lunar costă 300 DDK (40 de euro), iar un bilet valabil pentru două zone – 12 DDK (în jur de 2 euro). ÃŽn Suedia abonamentul pentru transport este un pic mai scump – 400 SEK (în jur de 46 de euro) È™i are aproape aceeaÈ™i valoare ca în Marea Britanie, unde acesta costă 40 de lire (aproape 47 de euro). Cheltuielile pentru transport pot fi însă reduse prin folosirea bicicletei, care este închiriată cu aproximativ 30 DDK (4 euro) în Danemarca sau cumpărată cu circa 40 de lire (50 de euro) în Marea Britanie. Petrecerea timpului liber, unde sunt incluse excursiile È™i ieÈ™irile în oraÈ™ implică sume ce pot atinge È™i 100 de lire pe lună în Marea Britanie (aproximativ 16 euro), conform cu stilul de viață individual.

Există o serie de oportunități de finanțare care pot fi descoperite la RIUF. De exemplu, CITY College-International Faculty of the University of Sheffield oferă 60 de burse cu 50% reducere din taxele de învățământ, 30 pentru programele de Bachelor și 30 pentru programele de master pentru tinerii din România care vor merge la studii în Thessaloniki în anul de studiu 2012-2013. University of Sheffield a fost desemnată Universitatea Anului de către Times Higher Education și va participa anul acesta la RIUF București. University of Sheffield va fi prezentă la târg prin intermediul facultății sale internaționale City College din Sallonic-Grecia.

La RIUF, participanții vor primi mai multe detalii despre taxe de școlarizare pentru studiul în străinătate, despre învățământul gratuit din Danemarca și Suedia sau despre împrumuturile guvernamentale din Marea Britanie și Olanda. Ei pot să afle toți pașii necesari procesului de admitere în cadrul secțiunii Admission Info Point. De asemenea, cei care vor să plece la studii în străinătate în anul școlar 2012-2013 pot afla pe loc dacă au fost admiși. Detalii și informații suplimentare pe site.

Mai multe detalii despre târg se găsesc pe www.riuf.ro.

Susținătorii RIUF sunt: Cinema City, Fun Group și Icar Tours.

Partenerii media ai RIUF sunt: 9 AM, Ambition, Best Resource, Bucharest-guide.ro, Business24,  Calendarevenimente.ro,  Cariere, Didactic.ro, Ejobs, Evenimente Studentesti, Goingout.ro, Hipo, IQads, Intact Media Group, Intact Media Academy, Lumebuna.ro, Metropotam, Oops Media, Portal HR, Port.ro, Regielive, Romania Libera, Romania Pozitiva, Sapte Seri, Studentie.ro, Vinsieu.ro, Wall-Street, Youmago, Ziare.com.

Parteneri instituționali: British Council, Campus France, DAAD, RATB, Primăria Municipiului București, Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului .

Organizații partenere: AIESEC, Fundația Dinu Patriciu, GRASP, ISIC, Fundația Leaders, LSRS, VIP