A aparut revista Contemporanul nr. 04 Aprilie 2017

Revista Contemporanul nr. 04 Aprilie 2017

Editorial

Nicolae Breban ● A doua naştere/ 3

O nouă naştere, atât de târzie? Posibil! Importantă se pare nu a fost această extincţie sau fractură, cât faptul, necesitatea stringentă ca eu să mă recunosc în această nouă, neîncercată ipostază – drept creator.

Eseu

Bogdan Creţu ● „Literatura feminină”.

Se observă că marele critic lucrează deja cu abstracţiuni, mai precis, cu tipologii clasice. Mai precis, cu tipologii datate, dacă ţinem cont că, în 1947, prezenţa scriitoarelor în literatura europeană, dar şi în cea română nu mai reprezenta de mult un accident.

Moduri de utilizare (I)/ 4

Despre identitate în preajma Centenarului Marii Uniri (1918-2018)

Mircea Platon ● Naţiunea în istoria europeană – realitate premodernă sau invenţie modernă?/ 5

Chiar dacă statul are capacitatea de a iniţia şi întreţine procese formatoare de identitate, el nu e singurul sponsor al acestor identităţi care evoluează imprevizibil, în pas cu o lume în forţată schimbare, sfâşiată între opţiuni capitaliste, comuniste, imperiale, supranaţionale, globaliste, şi regionale.

Polemice

Dan Berindei ● Noi şi reaşezarea lumii/ 7

Fără îndoială suntem cetăţeni ai planetei, suntem europeni, dar înainte de aceasta, suntem români şi se impune să nu uităm acest lucru, nu numai din punct de vedere moral, dar şi pentru că astăzi, în timpuri de reaşezare, mai mult ca oricând avem interesul pentru aceasta.

Poemul lunii

Lucian Blaga ● Înviere/ 7

Eseu

Mircea Braga ● Întâmplarea terapiei şi accidentul remediului/ 8

Dacă un scriitor are măcar un singur cititor, aici ÅŸi acum, pentru care cartea scrisă de el reprezintă ceva, mult sau puÅ£in, merită ÅŸi trebuie să continue pe acest drum, împlinind unicul printr-o altă unicitate. Restul Å£ine de avatarurile… Paradisului.

Eseu

Horia Vicenţiu Pătraşcu ● Conştiinţa morţii la români: de la negare la tragism/ 10

Omul vrea să cunoască, să fie fericit şi să-şi împlinească destinul numai într-atât cât ştie că moare. Adevărata conştiinţă a morţii – şi dacă într-adevăr a fi conştient înseamnă a fi conştient de moarte, putem spune că adevărata conştiinţă este o conştiinţă tragică.

Poeme de Rodica Braga/ 11

Realitatea TV la… Clubul Ideea Europeană

Ce spun academicienii (II)

Invitaţi: Nicolae Breban, Augustin Buzura, Gheorghe Păun, Eugen Simion, Victor Voicu

■ Amfitrion: Octavian Hoandră/ 12

Mai multe informatii: www.contemporanul.ro