Anvelope cargo pe intelesul tuturor

Probanvelope cargoabil ca majoritatea posesorilor de autovehicule au auzit de anvelope C, respective anvelope Cargo. Dar din discutiile avute mai mult sau mai putin intamplator cu foarte multi soferi de masini mici mi-am dat seama ca acestia nu stiu exact ce inseamna acest lucru. Ei cunosc doar faptul ca sunt cauciucuri destinate echiparii masinilor care transporta greutate, fie ca vorbim de marfa fie ca vorbim despre persoane, vezi cazul microbuzelor si al autocarelor.

Ei bine, o anvelopa cargo este acea anvelopa care are in componenta mai multe randuri de ate sau sarme, iar componenta cauciucului este una mai speciala astfel incat sa suporte o greutate mare (vorbim in cazul basculelor si al tir-urilor de peste 20 de tone). Aceste anvelope cargo nu au dimensiuni speciale asa cum multa lume crede. Ele au dimensiuni obisnuite la fel ca masinile mici, doar componenta este una speciala. Cele mai comune dimensiuni pentru acest model de anvelope sunt dimensiunile urmatoare de anvelope 195 75 R16 C, 205 75 R15 C, 225 75 R16 C. Aceste cauciucuri sunt destinate echiparii microbuzelor care transporta marfa sau persoane, mini van-urilor pe cand camioanele au in general anvelope cu diametrul de 17.5 sau 22.5 inch.

Evident, ca si in cazul masinilor mici si in cazul camioanelor, autocarelor sau al microbuzelor, exista anvelope special pentru fiecare sezon, respectiv anvelope vara, anvelope all seasons cat si anvelope iarna. In cazul acestor transportatoare insa, pe langa echiparea obligatorie cu este nevoie ca soferii sa aiba lanturi de zapada la ei atunci cand circula in sezonul rece. Este prevazuta si o amenda in cazul in care acestia nu au lanturi.